- Τι είναι η λογοθεραπεία;
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που στοχεύει στην πρόληψη, αξιολόγηση και διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, επικοινωνίας, ομιλίας, φωνής και κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες.
- Σε ποια άτομα παρέχονται υπηρεσίες λογοθεραπείας;
Η λογοθεραπεία παρέχεται αποκλειστικά από καταρτισμένους λογοπαθολόγους, σε άτομα από τη βρεφική ηλικία μέχρι την τρίτη ηλικία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους λογοπαθολόγους είναι οι εξής:
- Καθυστέρηση της ανάπτυξης ομιλίας και λόγου
- Αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές
- Μαθησιακές διαταραχές
- Αρθρωτικές διαταραχές
- Ειδική γλωσσική διαταραχή (Specific Language Impairement : SLI)
- Δυσαρθρία
- Αυτισμός
- Διαταραχή της ροής της ομιλίας (τραυλισμός)
- Διαταραχές φωνής
- Νευρογενείς κινητικές διαταραχές της ομιλίας (δυσαρθρίες και επίκτητη απραξία)
- Νευρολογικές διαταραχές και σύνδρομα
- Νοητική καθυστέρηση
- Διαταραχές κατάποσης (δυσφαγία)
- Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες
- Βαρηκοΐα/ κώφωση/ κοχλιακή εμφύτευση
- Εγκεφαλικό επεισόδιο/ αφασία
- Χειρουργικές επεμβάσεις κεφαλής και τραχήλου (λαρυγγεκτομή)
- Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις (ΚΕΚ)
- Πότε πρέπει να ανησυχήσω όταν δεν μιλά το παιδί μου;
Η γλωσσική ικανότητα των παιδιών αποτελεί μια σταδιακή διαδικασία. Αν και το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό γλωσσικής ανάπτυξης υπάρχουν κάποια γλωσσικά ορόσημα, τα οποία χρησιμεύουν στην ανάδειξη του επιπέδου του παιδιού σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα βάσει της ηλικίας του. Γενικά μέχρι την ηλικία των 12 μηνών το παιδί ξεκινάει να παράγει λέξεις και γύρω στους 18-24 περίπου μήνες παρατηρείται σε πολλά παιδιά μία “έκρηξη” στην εκμάθηση λέξεων. Αν το παιδί, δεν μιλά καθόλου στην ηλικία των 12 μηνών θα ήταν καλό να γίνει μια συμβουλευτική συνάντηση για τους γονείς.
Μπορείτε να δείτε τα γλωσσικά αναπτυξιακά ορόσημα στο τρίπτυχο του ΣΥΕΛ κάνοντας κλικ εδώ.
- Πώς θα ξέρω ότι το παιδί μου χρήζει παρακολούθησης από λογοπαθολόγο;
Εάν οποιοσδήποτε στο περιβάλλον του παιδιού ανησυχεί για θέματα ανάπτυξης λόγου και ομιλίας, τότε θα πρέπει να γίνει επικοινωνήσετε με κάποιον λογοπαθολόγο για να γίνει αξιολόγηση. Ο λογοπαθολόγος είναι ο ειδικός που θα κρίνει εάν το παιδί χρήζει λογοθεραπείας.
- Αν κάποιο παιδί σε δημόσιο σχολείο φαίνεται ότι έχει πρόβλημα λόγου/ομιλίας δικαιούται κάποια δωρεάν αξιολόγηση ή πρέπει να πάει σε ιδιώτη;
Ναι, δικαιούται δωρεάν αξιολόγηση μετά από διαδικασία παραπομπής του στην Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Επαρχίας του.
- Ποια είναι τα πιο κοινά «συμπτώματα» που έχει ένα άτομο με πρόβλημα λόγου/ομιλίας;
Προβλήματα ομιλίας στο παιδί ή στον ενήλικα μπορεί να είναι:
- Διαταραχή άρθρωσης (μη ορθή παραγωγή των ήχων)
- Δυσαρθρία (διαταραχή στην οποία δεν υπάρχει συντονισμός της αναπνοής, άρθρωσης, φώνησης και προσωδίας λόγω νευρομυϊκών διαταραχών)
- Απραξία (δυσκολία στον προγραμματισμό των κινήσεων των οργάνων ομιλίας)
- Τραυλισμός (διαταραχή της ομιλίας στο ρυθμό, ταχύτητα, προσωδία)
- Διαταραχές φωνής (προβλήματα φωνής στον τόνο, ένταση και στην ποιότητα, π.χ. έντονη βραχνάδα)
Προβλήματα λόγου στο παιδί μπορεί να είναι:
- Η καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου (αργοπορία σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ηλικίας του στο λεξιλόγιο, γραμματική, κατανόηση κ.α.)
- Οι διαταραχές του λόγου (χρησιμοποιεί δικούς του κανόνες για επικοινωνία)
- Οι μαθησιακές δυσκολίες (δυσκολίες στη μάθηση σε παιδιά σχολικής ηλικίας).
Προβλήματα λόγου στον ενήλικα μπορεί να είναι, αφασία – μερική ή ολική αποδιοργάνωση του λόγου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραύμα, ή γνωστικές – γλωσσολογικές διαταραχές (παρουσιάζονται δυσκολίες στη μνήμη, στο λεξιλόγιο, τον προσανατολισμό, την κρίση, κ.α).
- Ποια η διαφορά μεταξύ λογοθεραπευτή και λογοπαθολόγου;Οι λογοπαθολόγοι είναι γιατροί;
Οι τίτλοι λογοθεραπευτής, λογοπαθολόγος ή λογοπεδικός χρησιμοποιούνται ισότιμα.H λογοθεραπεία είναι παραϊατρικός κλάδος και οι λογοπαθολόγοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους Άλλους Επαγγελματίες Υγείας και το επάγγελμα είναι κάτω από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.
- Ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες εργοδότησης των λογοπαθολόγων στην Κύπρο;
Περίπου 34% των μελών μας εργοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) σε Δημόσια Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και σε Δημόσια Ειδικά Σχολεία. Περίπου 1% των μελών μας εργοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας στο τμήμα λογοθεραπείας του Μακάριου Νοσοκομείου και στα Νοσοκομεία των άλλων επαρχιών. Περίπου 55% των μελών μας απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικά γραφεία, κέντρα αποκατάστασης, κ.ά.)
- Πώς θα ξέρω αν ο ιδιώτης λογοπαθολόγος που θα επισκεφθώ έχει τα απαραίτητα προσόντα;
Μπορείτε να αναζητήσετε τον λογοπαθολόγο από την βάση αναζήτησης του ΣΥΕΛ «Βρες το λογοπαθολόγο σου» βάσει των προσόντων των εγγεγραμμένων στο μητρώο λογοπαθολόγων κάνοντας κλικ εδώ. Εκεί θα βρείτε και ένα σύντομο βιογραφικό του λογοπαθολόγου. Επίσης, κατά την επίσκεψη σας στο γραφείο του λογοπαθολόγου θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένα στον τοίχο τα απαραίτητα πιστοποιητικά (πτυχία, ειδικεύσεις και άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος) του λογοπαθολόγου.
- Υπάρχει κάποια λίστα με όλους τους εγγεγραμμένους λογοπαθολόγους στο μητρώο;
Ναι. Μπορείτε να αναζητήσετε τον λογοπαθολόγο από την βάση αναζήτησης του ΣΥΕΛ «Βρες το λογοπαθολόγο σου» για να δείτε τους εγγεγραμμένους στο μητρώο λογοπαθολόγους κάνοντας κλικ εδώ. Έτσι, μπορείτε να βρείτε και τον λογοπαθολόγο με βάσει τις δικές σας απαιτήσεις. Επίσης, η λίστα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και μπορείτε να την βρείτε στον σύνδεσμο http://www.strc.org.cy/Registration-gr.html.
- Πόσα περίπου στοιχίζει μια αξιολόγηση ή μια συνεδρία σε κάποιο λογοπαθολόγο;
Για να δείτε τον τιμοκατάλογο με τις ενδεικτικές τιμές κάντε κλικ εδώ.
- Ποιοι δικαιούνται επιχορήγηση από το Ραδιομαραθώνιο;
Επιχορήγηση λογοθεραπείας δικαιούνται παιδιά με ειδικές ανάγκες τους οποίους οι οικογένειές τους έχουν οικονομικό πρόβλημα και έχουν εγκριθεί από τον Ραδιομαραθώνιο για υπηρεσίες λογοθεραπείας από εγγεγραμμένους στο Σύλλογο λογοπαθολόγους.
Μπορείτε να “κατεβάσετε” το σχετικό έντυπο εδώ.
Αίτηση για βοήθεια – τι χαρτιά χρειάζονται:
- Κατεβάστε την Αίτηση για Βοήθεια, τυπώστε την και συμπληρώστε την.
- Πάρτε βεβαίωση από κάποιον παιδίατρο.
- Ζητήστε από τον λογοπαθολόγο που παρακολουθεί τον ασθενή να σας ετοιμάσει μια γραπτή αξιολόγηση.
- Να επισυνάψετε πιστοποιητικό των απολαβών σας.